- Duur: 8 weken
- Benodigde tijd: minimaal 2 uur per week
- Taal: Nederlands
- 4 sessies
Hoe herken je faalangst?
- Er zijn twee belangrijke kenmerken
- Lichamelijk
- Gedrag
Kenmerken
Lichamelijke kenmerken: zweten, buikpijn, misselijkheid, trillen, hoofdpijn, overgeven, hyperventilatie, versnelde ademhaling, hartkloppingen, oppervlakkige ademhaling, blozen, rode vlekken, huiduitslag, verhoogde spierspanning
Gedrags kenmerken: stotteren, black out, concentratieproblemen, dissociatie, druk gedrag, vermijden mensen en situaties, geirriteerd – boos gedrag, niets vragen of teveel vragen, geen complimenten accepteren, overgevoelig voor kritiek, niets afmaken en steeds aan iets nieuws/ anders beginnen, veel te gemakkelijke of te moeilijke uitdagingen kiezen.
Begrijpen van faalangst
Vermijding is een universeel kenmerk van alle vormen van angst, ook van faalangst. Vermijding is niet alleen een kenmerk van angst maar ook de belangrijkste “in stand houdende” factor.
Vermijding zal de angst op langere termijn sterker maken. Jij zult dit lastig vinden om te begrijpen, immers met het vermijdende gedrag is de angst voor dat moment veel minder. De korte-termijn-oplossing voelt goed en de lange-termijn-oplossing kan opgeschoven worden.
Door vermijden van situaties ontneem je jezelf ook een corrigerende ervaring waardoor je angst minder wordt.
Je brein verteld je dat datgene waar jij faalangst over hebt gevaarlijk is, dat je dit dus moet vermijden, dat je dan veilig zult zijn. Omdat je door vermijding veilig bent en alle gevolgen niet meer hebt zoals zweten, verhoogde hartslag etc moet het wel heel erg zijn geweest om dit wel aan te gaan, dus moet je in het vervolg nog harder je best doen om deze situatie te vermijden.
Dit denkproces gaat automatisch en meestal onbewust. Door het ontlopen/uitstellen van een situatie wordt je gesterkt in je gedachtengang. Je zult denken dat het uitstellen en de daaruit uitgestelde situatie beter ging door het uitstellen. Je leert niet dat het de 1e keer ook goed had kunnen gaan. Hierdoor creeer je een vicieuze cirkel waarin angstgevoelens toenemen en kunnen versterken.
Faalangst verminderen
Vermijding zorgt voor toename van faalangst.
Blootstelling zorgt voor vermindering van faalangst.
Dit wordt “exposure” genoemd en is het meest effectieve middel waarmee je je angst kunt verminderen. Exposure werkt angstverminderend. Belangrijk hierbij is dat het in kleine stappen gebeurd, zodat het draagkracht heeft bij jou. Om dit op te delen in stapjes gebruiken we de angstschaal en de angstlijst.
Met de angstschaal meten we hoe heftig jij je angst ervaart. Dit zijn stappen van 0 tot 10, waarbij 0 geen angst aanwezig en 10 maximale angst betekend.
We willen met deze schaal dat de situatie die angst geeft aangegaan wordt maar op een manier dat deze geen zodanige angst geeft dat er opnieuw vermijding komt. Zonder controle verlies, zonder oog te verliezen voor je omgeving maar ook dat er wel angst gevoeld wordt.
Op de angstlijst vul je al je angsten in en kijk je daarna naar wat het minst angstig is en vervolg je je lijst met wat steeds iets meer angst geeft.
We beginnen bewust met de situatie die het minst angst geeft om een succesverhaal te creëren. Dit kan op meerdere situaties van toepassing zijn maar ook op 1 situatie die in kleine stapjes gehakt wordt.
Faalangst zorgt vaak voor irrationele gedachten.
– mensen mogen nooit zien dat ik fouten maak of 1 fout
– mensen vinden vast dat ik niks waard ben
– ik moet perfect zijn
– ik mag geen fouten maken anders gaat ALLES fout
– ik mag geen fouten maken anders ben ik een mislukkeling
– ik mag geen fouten maken, mensen onthouden dit hun hele leven.
deze gedachtegang is niet reëel, en je gaat gaandeweg de cursus leren hier andere meer reële gedachten voor in de plaats te denken.
Hoe werkt het
- Eerst gaan we je gedachten rondom je faalangst onderzoeken.
- daarna ga je bezig met de exposure oefeningen
- je gevonden kwaliteiten neem je mee naar uitdagende situaties
- aanvullend leer je oefenen met verschillende ontspanningstechnieken die helpen langdurige angst en piekeren te verminderen
Hoe werkt het

DE SESSIES
- Sessie 1 : Mijn faalangst
- Sessie 2 : Helpende gedachten
- Sessie 3 : Gedrag en Exposure
- Sessie 4 : Ontspanningstechnieken
Wat leer ik?
Sessie 1
Je leert in deze sessie je faalangst kennen, krijgt inzicht in het hoe en waarom, je leert je misconcepties kennen alsook je irrationele gedachten.
Sessie 2
Je onderzoekt en leert gebeurtenissen kennen die irrationele faalangstige gedachten activeren.
Sessie 3
Je leert zelf vorm geven aan uitdagingen die aansluiten op gewenste gedachten. Je creëert zelf je eigen exposure situaties.
Sessie 4
Je leert technieken om je te ontspannen