Minicursus zelfvertrouwen

Krachtig Zelfvertrouwen Zelfvertrouwen. Het klinkt zo simpel, een woord dat vaak gebruikt wordt. Al in onze kinderjaren hebben we te maken met het vertrouwen in onszelf om iets wel of niet te doen. De een kan zonder blikken of blozen iets vertellen in de klas, later tijdens een sollicitatie of voor een grote groep mensen zijn of haar verhaal doen, heeft genoeg vertrouwen om in de vriendengroep, de familie of bij vreemden het woord te nemen, te zeggen wat hij of zij wil zeggen. Geeft grenzen aan en laat niet over zich heen lopen.
Video afspelen

Krachtig Zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen. Het klinkt zo simpel, een woord dat vaak gebruikt wordt. Al in onze kinderjaren hebben we te maken met het vertrouwen in onszelf om iets wel of niet te doen. De een kan zonder blikken of blozen iets vertellen in de klas, later tijdens een sollicitatie of voor een grote groep mensen zijn of haar verhaal doen, heeft genoeg vertrouwen om in de vriendengroep, de familie of bij vreemden het woord te nemen, te zeggen wat hij of zij wil zeggen. Geeft grenzen aan en laat niet over zich heen lopen.

De ander slaat dicht, wil het liefst verdwijnen en hakkelt met moeite een bijna onhoorbaar zinnetje. Het moment is voorbij en je blijft achter met een schaamtegevoel, een gevoel van het weer verkeerd gedaan te hebben.

Dit hoeft niet! Je kunt leren om meer vertrouwen te krijgen in jezelf, je leert in deze minicursus hoe je zelfbewust en zeker zegt wat je wil zeggen, je grenzen aan te geven en hier zonder blikken of blozen achter te staan. Je leert je eigen denkpatronen te doorzien en te veranderen. Je leert wat je helpende en niet helpende gedachten zijn. Je leert in jezelf te geloven. Je leert jezelf te waarderen. Je leert dat je gedrag een gevolg is van je gedachten.

In deze minicursus leg je de basis naar een groter zelfvertrouwen. Je krijgt inzicht in jezelf, je denken en vooral je doen….

De minicursus

De lessen kort uitgelegd en wat je leert

  • Inzicht in wie jij bent
  • Inzicht in je denken
  • Inzicht in je gedrag
  • Inzicht in je gevoel
  • durven geloven in je zelf

Les 1 

Je wordt je gelijk bewust gemaakt over je eigen negatieve en positieve gedachten over jezelf. En daarnaast wordt er in kaart gebracht welke mensen je vertrouwt en die je steunen. Ik denk een oogopener voor mensen: wie vertrouw je nu echt en wie steunt je nu echt? Daarnaast word je je bewust wat nu je echt belangrijk vindt. à Ik denk dat een coach goed zou kunnen bijstaan om ook de positieve eigenschappen over jezelf te kunnen belichten, omdat “we” toch geneigd zijn om sneller negatief te denken over onszelf.  

Les 2

“een tevreden geest is een dankbare geest”, Tevredenheid komt van binnenuit (mooi!)

Onderscheid tussen gedachten en gevoelens: Bewust worden waar je je eigen gevoelens voelt. Het plaatje van het lichaam (gescheiden het hoofd, van het lichaam), is erg duidelijk. à Hulp van coach zou helpend kunnen zijn om je gevoelens te kunnen benoemen, want wat voel je nu eigenlijk en waar voel je dit? En hoe kan je bepaalde gedachten omzetten in andere (positieve) gedachten. Hoe maak ik gedachten positief? Dit klinkt eenvoudiger dan het is en als de coach je hierin inzicht geeft kan je hier mee verder. Een klein ruggen steuntje is denk ik voldoende om je op het goede spoor te krijgen. De sheet (15) is hier wel helpend bij.  

Les 3 

Vond ik een oogopener: Door denkfouten kan je situaties erger ervaren dan dat ze in werkelijkheid zijn. Het voorbeeld erbij ook verhelderd. Je kunt snel overdrijven in je gedachte. Zo kan ik denken bij mijn zus: Zij doet ALTIJD zo, wat feitelijk niet waar is. à Ook hier kan de coach je bewust van maken door hierover in gesprek te gaan. Een mooie oefening om je denkfouten bloot te leggen en hier redelijke gedachten voor in de plaats te stellen. Bijvoorbeeld: we hebben al lange tijd niet een soortgelijke ruzie gehad. 

Ook interessant is om te horen hoe andere tegen jouw aankijken en hoe je tegen jezelf aankijkt, wel spannend en vraagt lef om dit te vragen aan mensen. Hoe komt het dat dit zo kan verschillen, dat je zo anders naar jezelf kijkt als een ander? En opnieuw de oefening hoe kan je een negatieve gedachten die iemand anders over je uitspreekt, omzetten in iets positiefs? –> Een klein rugsteuntje van de coach zou hierin helpend zijn om op het goed spoor te komen.

Les 4 

Leerzaam vond ik ook om je wederom bewust te zijn dat iedereen een gebeurtenis in zijn eigen perspectief beleefd en dat het dus niet gaat om wie er gelijk heeft. 

Les 5 

Deze vind ik lastig. Ik kan bijvoorbeeld wel helpende gedachten bedenken, maar het gevoel veranderd niet of moeizaam mee. à Een coach zou me hier mee kunnen helpen.  

Dat je de opdracht krijgt om dit in je eigen leven gaat oefenen, is wel helpend. Vooral het bewust stil te staan wat het met je doet. Je moet alleen wel sterk in je schoenen staan om er echt verandering in te willen brengen, omdat “we “geneigd zijn te vervallen in oude patronen. 

Les 6  

Zou jij de visualisatie kunnen begeleiden? Goed om stil te staan bij welke gedachten je nu helpen. Het overzicht van positieve eigenschappen, helpt je om meer positieve eigenschappen over jezelf te kunnen benoemen. 

(sheet 49) over de mentale films, begrijp ik niet en zou voor mij uitleg nodig hebben. 

Les 7 

Goed om stil te staan bij wat je hebt geleerd en wat je in de toekomst aan helpende gedachten kan helpen, wat bijdraagt aan je zelfvertrouwen. Wil je dit kunnen vasthouden moet je blijven oefenen.  Hier ligt uiteindelijk de grootste uitdaging. Is het een idee om een afsluitend gesprek te hebben over hoe je jezelf gemotiveerd kunt houden om te blijven oefenen?

Cursus info:

In deze minicursus leer je om je bewust te zijn van je denkpatronen. Je leert te kijken naar je gedachten en gedrag. Je leert om je bewust te zijn van helpende en niet helpende gedachten. Zodra je dit in kaart hebt gebracht leer je hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten en om krachtig te staan voor wie je bent. Je leert zelfbewust en vol vertrouwen je uitdagingen aan te gaan. Je zult positiever in je leven staan, je eigenwaarde zal groter zijn en je zult meer vertrouwen in jezelf en je toekomst ervaren.

 

New free courses

Support Seven Courses!

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor
donate

Social share

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on telegram
Telegram